Menu

Świat milajn

Blog kulinarny z pysznymi przepisami

Szarlotka z kajmakiem i orzechami

milajn


IMG_2669

Czy istnieje lepsze ciasto niż szarlotka na ciepło? Szarlotka z kajmakiem jest jeszcze lepsza, niż tradycyjna wersja! Jeśli macie ochotę na tradycyjne ciasto w nieco innej wersji to koniecznie musicie ją wypróbować. Jest tak pyszna, że piekłam ją nie tylko na Wielkanoc, ale także dwukrotnie bezpośrednio po niej. Moi bliscy się nią zajadali. 

Jeśli nie skończymy na jednym kawałku to warto zaopatrzyć się w coś dobrego na trwawienie - ja miałam pod ręką Espumisan Max. To wyrób medyczny CE, który sktecznie niweluje uczucie sytości, wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości związane z przejedzeniem. Dzięki niemu można zjeść i dwa kawałki ;) Niestety nic nie jest bezkarnie! Warto wieczorkiem pobiegać, by stracić nadmiarowe kalorie -  dla tej szarotki warto.
Przy świątecznym stole

Szarlotka z kajmakiem i orzechami:

  • 2 kg jabłek
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 50 g orzechow laskowych (posiekanych)

Z mąki, masła, cukru pudru i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części - jedną wkładamy do lodówki na 40 minut, a drugą wykładamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Podsypujemy cukrem z wanilią i cynamonem, mieszamy, odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Wkładamy spód i pieczemy 15 minut. Gdy wystygnie smarujemy go kajmakiem. Jabłka odsączamy i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi. Układamy na kajmaku.Z lodówki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce jarzynowej na wierzch szarlotki. Równomiernie rozkładamy. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

IMG_26721

Espumisan Max to wyrób medyczny CE.

© Świat milajn
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci